Voda je najrasprostranjenija prirodna sirovina, tvar u kemiji poznata kao H2O, prijeko potrebna za opstanak svih živih organizama, kao i za tehničko – tehnološki razvoj čovječanstva. Tri četvrtine naše planete kao i 65% ljudskog tijela zauzima voda, ali se često upitamo imamo li dovoljno pitke vode i dali je zadovoljavajuće kvalitete?! Osim dovoljne količine vode za vodoopskrbu pučanstva, bitna je kakvoća vode. Kakvoću određuju fizikalni, kemijski i mikrobiološki pokazatelji.
Fizikalni pokazatelji kakvoće vode su:
Temperatura
Boja
Okus
Mutna tekućina
Suspendirane čestice
Pokazatelji prirodnog sastava vode su:
PH vrijednost
Tvrdoća vode
Sadržaj slobodnog O2
Sadržaj klorida, sulfata, silicija, kalcija, magnezija i natrija
Suspendirane čestice
Tvari koje su nepoželjne u vodi su:
Amonijak
Nitriti i nitrati
Vodikov sulfid
Soli željeza, mangana, bakra, cinka, bora, kolbata, barija
Suspendirane čestice
Tvari koje su otrovne u vodi su:
Soli teških metala
Cijanidi
Pesticidi
Policiklički aromatski ugljikovodici
Suspendirane čestice
Mikrobiološki pokazatelji kakvoće vode su:
Bakterije
Virusi
Paraziti
Alge
Drugi mikroorganizmi
Voda kojom naše poduzeće opskrbljiva pučanstvo, nema nepoželjnih tvari, osim u slučajevima kada se iste vide samo u tragu – zbog čega se svakodnevnom analizom utvrđuje kakvoća i hitnim postupcima sanira neželjeno. Navedenih otrovnih tvari nema uopće, te s veseljem možemo reći da voda koju koristimo je ispravna i zdrava.
Ispitivanje kvalitete vode
Svakodnevno se vrši kemijska analiza vode u dvije laboratorije koje se nalaze na izvorištima Vrelo Radobolje i Studenac. Analizom određujemo boju, okus, miris, temperaturu, zamućenost, PH vrijednost, elektro - provodljivost, slobodni O2, nitrate, nitrite, sulfate, kloride, fosfate i ono najbitnije, prisutnost rezidualnog klora koji koristimo kao dezinfekciju vode. Izuzeci su također proljetni i jesenski dani, kada bilježimo više oborina zbog čega dolazi do zamućivanja vode, kada se također uzorci za mikrobiološku analizu uzimaju svakodnevno.
U toku tjedna, uzimaju se tri puta (što je 12 – 14 puta mjesečno) sa različitih mjernih mjesta uzorci za mikrobiološku analizu koja se radi u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona.Kemijskom analizom dobivamo sastav vode, dok nam mikrobiološka analiza evidentira prisutnost bakterija u vodi.
Na godišnjoj razini, uzimaju se tri puta (što je 12 – 14 puta mjesečno) sa različitih mjernih mjesta uzorci za mikrobiološku analizu koja se radi u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona.Kemijskom analizom dobivamo sastav vode, dok nam mikrobiološka analiza evidentira prisutnost bakterija u vodi.